Mobilier sau picioare de masa din fonta-durabilitate si eleganta

Metalul poate parea o alegere neobisnuita pentru piesele de mobilier. Insa metalul este metal, iar in contextul pieselor pentru gradina sau terasa, fonta este o alegere mai durabila decat otelul.

Mobilierul de obicei include piese din aluminiu, otel, cupru si fier tratat, de aceea mai multe informatii despre fonta pot fi de ajutor in luarea celei mai bune decizii.

Ce este fonta

Fonta este unul din metalele feroase cele mai vechi folosite in constructii si amenajari sau decoratiuni exterioare.

Compozitia sa are la baza in principal fier, carbon si siliciu, dar poate contine urme de sulf, mangan si fosfor. Spre deosebire de fierul forjat fonta este puternica, mai grea mai putin maleabila si mai fuzibila.

Pentru producerea fontei se urmeaza acelasi proces dintotdeauna iar cea mai cunoscuta versiune este fonta gri. Aceasta se toarna usor dar nu poate fi forjata sau prelucrata mecanic nici la cald nici la rece.

Fonta pentru mobilier de exterior

Pentru ca nu este scumpa, este durabila si poate fi modelata in diverse forme, fonta este potrivita pentru numeroase piese de mobilier exterioare si decoruri:

Mobilier de gradina: cum sunt bancile sau seturile de mese si scaune de gradina care pot fi in forme si arhitecturi speciale.

Placute si marcatori istorici:

Garduri si porti:

Feronerie: cum sunt balamalele sau zavoarele

Alte elemente decorative:

Necesitatea mobilierului din fonta

Pasionatii stilului victorian solicita din ce in ce mai mult mobilier exterior din fonta, fie complet fie doar parti componente cum sunt picioare de masa din fonta.

Si in acele vremuri ca si acum, fonta era un material accesibil la pret si de aceea favorizat comparativ cu fierul, in realizarea pieselor de mobilier de gradina in anii 1800. Otelul, care era mai usor si mai rezistent, a devenit popular si solicitat incepand cu secolul 20.

Cum sa identifici fonta

In achizitionarea mobilierului de gradina sau picioare de masa din fonta, pentru a fi sigur ca indentifici corect materialul tine cont de urmatoarele:

Cauta stampile sau marcatori: astfel vei vedea si data de productie si istoricul

Greutatea: daca este grea, este fonta. Insa nu este suficient pentru a te convinge.

Ornamente: fonta de obicei este decorata cu modele clasice cum sunt flori, frunze, fructe.

Turnata sau modelata: mobilierul este realizat din matrite sculptate sau forjat sub forma de curbe si modele ornamentale.

Argumente pro si contra picioare de masa din fonta

Perfecta datorita imperfectiunilor: tinand cont ca fiecare piesa este realizata si finisata manual, pot exista mici imperfectiuni si diferente intre piese. Acestea ofera unicitatea specifica lucrurilor prelucrate manual, insa fara a compromite integritatea structurala a pieselor.

Aspect rustic: urmand metoda traditionala metalurgica, piesele finale au acel aspect rustic cu impuritati care contribuie la aspectul final. Aceste detalii le ofera farmecul final, care se regaseste si in piesele din lemn cu aspect rustic.

Intretinere usoara: fonta este un material incredibil de rezistent cand este finisat, rezistent la coroziuni si care necesita ingretinere minima si curatenie ocazionala.

Mai putin rezistenta decat fierul forjat: structura moleculara a fontei este modificata, fiind topita si apoi turnat in matrite. De aceea este puternica dar rigida oferind putina flexibilitate. Pe de alta parte fierul forjat isi pastreaza structura moleculala originala, suportand mai multa greutate. Se poate indoi fara sa se rupa, ceea ce reprezinta o egalitate cu fonta pentru piesele de mobilier la fel si in cazul greutatii suportate. Diferenta este ca fierul poate suporta o greutate de cateva tone, dar nu este o necesitate pentru picioare de masa din fonta sau alte piese de mobilier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *